Ons verste verleden : Historisch denken over de prehistorische mens in de oude wereld - Puttevils, Tim; Peer, Philip van; Nieuwenhuyse, Karel van; Vanmontfort, B. (Bart) (Book collections on Project MUSE., 2020)
De prehistorie blijft fascineren. Hoe verscheen onze soort ten tonele? Hoe divers waren de samenlevingen toen en welke relaties waren er met andere menselijke soorten? Hoe organiseerde de prehistorische mens zijn/haar bestaan? Hoe dacht hij/zij? Hoe verspreidde hij/zij zich? Hoe evolueerden die samenlevingen? Op deze en andere beklijvende vragen biedt dit vierde volume in de reeks 'Historisch denken' een antwoord gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten uit de archeologie, antropologie en geschiedenis. De auteurs zoomen in op onze vroegste voorouders, hun verspreiding over de wereld en de ontmoeting tussen de neanderthalers en anatomisch moderne mensen, evenals op evoluties ten gevolge van domesticatie en klimaatsveranderingen. Dit laat de lezer toe om, voorbij de klassieke vooroordelen en stereotype beeldvorming, inzicht te verwerven in de steeds complexer wordende prehistorische samenlevingen in de oude wereld.