Manden bag masken : Rossini og hans operaer - Milholt, Thomas (Book collections on Project MUSE., 2020)
Allerede som dreng var Gioachino Rossini (1792-1868) et enestående musikalsk talent. Han opnåede at blive verdens forende komponist i en staerkt konkurrencebetonet operaverden og blev for en tid opfattet som kunstens Napoleon. Senere bevirkede en skiftende smag, at publikum mistede interessen for hans operaer. For at beskytte sig mod ydmygelsen gemte Rossini sig bag en maske, der viste ham som et jovialt, dovent og overfladisk geni. Det var denne maske, eftertiden fejlagtigt troede var den rigtige Rossini.00'Manden bag masken' gor op med myter og fordomme og skildrer den italienske mesters liv og karriere under Napoleons besaettelse af Italien og i årene i Napoli og Paris efter den franske kejsers fald. Biografien gennemgår alle Rossinis 39 operaer kronologisk og inddrager den tids anmeldelser og mere end 3.500 breve og dokumenter. Centralt i denne samling er flere hundrede nyfundne breve, som Rossini skrev til sine foraeldre.00Thomas Milholt beskriver, hvordan det blev afgorende for Rossinis omdomme, at kunstner og vaerk blev set i en politisk og kulturhistorisk sammenhaeng. Det påvirkede udformningen af hans operaer og fik indflydelse på samtidens og eftertidens vurdering af vaerkerne og mennesket bag dem.