Tro og samfund i Grønland : I 300 året for Hans Egedes ankomst - Rydstrom-Poulsen, Aage; Adler Reimer, Gitte; Lauritsen, Annemette Nyborg (Book collections on Project MUSE., 2021)
"Da den norske praest Hans Egede i 1721 drog mod Gronland, var han bogstaveligt talt en mand med en mission. Han ville gore indbyggerne på Gronland kristne, og det var lykkedes ham at få Frederik 4.s opbakning til sit livs kald. Egede og hans familie slog sig ned i omegnen af Nuuk, hvor han kaempede for at omvende de omkringboende inuitter. Men da Egede i 1736 forlod Gronland igen, var storstedelen af menigheden, inklusive Egedes kone, dode af en epidemi, og han lå i dyb strid med sig selv, om han virkelig havde udfort Guds gerning. Tro og samfund i Gronland kaster nyt lys over Egedes mission og belyser, hvordan der også i dag står strid om hans virke. Nogle ser ham som en tyrannisk undertrykker af et oprindeligt folks saeregne kultur og som repraesentant for Danmarks kolonisering. Andre betragter ham som en befrier med et nyt menneskesyn, der civiliserede og samlede Gronland og beredte grunden for et moderne velfaerdssamfund 300 år senere."--Provided by vendor.