PowerShell leksykon kieszonkowy : przenośna pomoc dla tworzących skrypty w PowerShell - Holmes, Lee (Helion, 2022)
PowerShell powstał w 2006 roku. Jest to potężne i uniwersalne narzędzie, pomocne w automatyzacji niemal wszystkich żmudnych czynności, które administrator musi często wykonywać. Aby nie tracić czasu na powtarzalne, nudne zadania, trzeba tylko umieć biegle pisać skrypty PowerShell. Przyswojenie tej umiejętności jest łatwiejsze, jeśli wykorzystuje się logikę obiektową PowerShell, a także to, że obiekt powstający po wykonaniu polecenia ma swoje metody i właściwości. Ta książka jest zwięzłym przewodnikiem po programie PowerShell. Opisuje najważniejsze polecenia powłoki i zasady posługiwania się językiem skryptowym. To idealna pomoc w codziennej pracy dla każdego, kto jest administratorem systemu, a nie ma czasu na lekturę grubych książek czy setek stron forów internetowych. Zaprezentowano tu praktyczne podstawy języka PowerShell: operatory, instrukcje warunkowe, pętle, zasady pracy na ciągach znaków. Opisano procedurę tworzenia i uruchamiania skryptów. Pokazano, jak wprowadzać dane wejściowe do poleceń, dostosowywać zachowanie poleceń do konkretnych sytuacji, a także zarządzać błędami. Przydatną częścią publikacji są wskazówki, jak tworzyć polecenia, funkcje i bloki skryptów.