JavaScript : przewodnik : poznaj język mistrzów programowania - Flanagan, David (Helion, 2023)
JavaScript jest wykorzystywanym w wielu celach uniwersalnym językiem ogólnego przeznaczenia — wysokopoziomowym, dynamicznym, przygotowanym do kodowania obiektowego i funkcjonalnego. Zasadniczo służy do programowania sieci WWW: kod JavaScript występuje w zdecydowanej większości stron internetowych. To jednak tylko jedno z możliwych zastosowań tego języka. Wszystko to sprawia, że JavaScript jest najbardziej rozpowszechnionym ję̜zykiem w historii programowania. Pojawienie się platformy Node.js spowodowało, że stał się wszechstronniejszy, a jego popularność wśród programistów jeszcze wzrosła. To kolejne wydanie wyczerpującego, kompleksowego przewodnika po języku JavaScript oraz jego najważniejszych klienckich i serwerowych interfejsach API. Książka jest przeznaczona dla programistów, którzy chcą nauczyć się JavaScriptu lub udoskonalić swoje umiejętności tworzenia kodu. Ujęto w niej wersję ES2020 tego języka. Poza praktycznymi wyjaśnieniami dotyczącymi jego struktur i ich stosowania znalazły się tu liczne przykłady, wskazówki i porady. To wydanie zawiera nowe rozdziały poświęcone klasom, modułom, iteratorom, generatorom, promesom i instrukcjom async/await. W efekcie powstał całościowy obraz ekosystemu JavaScript wraz z opisem jego zawiłości, potencjalnych problemów i najlepszych metod radzenia sobie z nimi.