Ansible w praktyce : automatyzacja konfiguracji i proste instalowanie systemów - Meijer, Bas; Hochstein, Lorin; Moser, René (Helion, 2023)
Ansible służy do automatyzacji wdrożeń oprogramowania i zarządzania jego konfiguracjami. Inżynierowie cenią ten framework za minimalne rozmiary, brak konieczności instalowania czegokolwiek na serwerach i prostotę użytkowania. Oferuje on proste i bardzo przydatne funkcje przeznaczone do automatyzacji wielowarstwowych środowisk, przydaje się też do obsługi ciągłej integracji i ciągłego wdrażania oprogramowania (CI/CD) bez żadnego przestoju. Może służyć do różnych celów: przygotowania infrastruktury jako kodu, wdrożeń aplikacji czy automatyzacji codziennych, czasochłonnych zadań administracyjnych. Ta książka jest przeznaczona dla programistów i administratorów, którzy poszukują wydajnej metody zarządzania systemami. Pokazano w niej, w jaki sposób działa Ansible i jak należy przygotować go do pracy. Omówiono sposoby tworzenia scenariuszy (są to skrypty do zarządzania konfiguracją), zasady zarządzania zewnętrznymi serwerami, a także zaprezentowano najciekawsze funkcjonalności tego oprogramowania: wbudowane deklaratywne moduły . W tym wydaniu uwzględniono zmiany wynikające z dynamicznego rozwoju Ansible, dodano też kilka rozdziałów poświęconych kontenerom, platformie Molecule, kolekcjom Ansible, obrazom i infrastrukturze chmurowej. Wszystkie kody zostały zaktualizowane, a całość została wzbogacona o praktyczne wskazówki dotyczące dobrych praktyk programistycznych na platformach do weryfikowania kodu.