Selenium WebDriver w Javie : praktyczne wprowadzenie do tworzenia testów systemowych - García, Boni (Helion, 2023)
Selenium pozwala na automatyzację pracy przeglądarek internetowych. Kluczowym komponentem tego projektu open source jest Selenium WebDriver - biblioteka do programistycznego kontrolowania przeglądarek. Podstawowym zastosowaniem Selenium jest implementacja testów systemowych w celu weryfikacji funkcjonowania aplikacji. Narzędzie to zdobyło ogromną popularność - stanowi ono jedno z wiodących rozwiązań w zakresie testów systemowych. Jest chętnie używane zarówno przez duże organizacje, jak i samodzielnych programistów. Ten praktyczny przewodnik po Selenium WebDriver w wersji 4 z uwzględnieniem implementacji w Javie jest przeznaczony dla programistów Javy, inżynierów jakości i testerów. Przedstawiono w nim główne aspekty zautomatyzowanej nawigacji po stronie, manipulacji w przeglądarce, interakcji z elementami, naśladowania działań użytkownika i automatycznego zarządzania sterownikami. Opisano koncepcję wzorca projektowego POM, który pozwala na modelowanie stron internetowych w zorientowanych obiektowo klasach. Zaprezentowano różne sposoby przeprowadzania testów i wprowadzania odpowiedniej ich kolejności, omówiono też zasady analizy błędnych wykonań w celu określenia przyczyn niepowodzenia. Pokazano także możliwości wzbogacania testów o inne technologie, służące na przykład do raportowania wyników, generowania danych czy implementacji szczególnych przypadków użycia.