Tworzenie mikrofrontendów : skalowanie zespołów i projektów, nowe możliwości dla twórców oprogramowania - Mezzalira, Luca (Software architect) (Helion, 2022)
Mikrousługi stały się odpowiedzią na rosnącą złożoność aplikacji internetowych. Do niedawna pojęcie mikrousług dotyczyło wyłącznie backendu, jednak idea ta zainspirowała projektantów do budowania na podobnych zasadach architektury frontendu. Dzięki temu interfejs użytkownika można podzielić na osobne funkcjonalności zarządzane w odrębny sposób przez różne zespoły programistów. Mikrofrontendy zapewniają elastyczność i skalowalność aplikacji ― a to zalety doceniane przez najważniejszych dostawców oprogramowania na rynku. Ta książka jest praktycznym przewodnikiem dla programistów aplikacji internetowych, architektów oprogramowania, menedżerów technicznych i inżynierów. Wyjaśniono w niej, w jaki sposób stosować architekturę mikrousług do frontendu aplikacji. Pokazano najważniejsze zalety mikrofrontendów, takie jak elastyczność, skalowalność i swoboda w dobieraniu bibliotek i platform programistycznych. Omówiono też takie zagadnienia jak wzorce projektowe dla mikrofrontendów, zasady przeprowadzania migracji z frontendu monolitycznego do mikrofrontendów, a także praktyczne aspekty wdrażania architektury mikrofrontendowej w organizacji. Ciekawą kwestią jest również prezentacja dobrych praktyk, na przykład sprawdzonych strategii automatyzacji i wdrażania mikrofrontendów w środowisku produkcyjnym.