JavaScript - Stefanov, Stoyan (Helion, 2012)
Twórz lepszy kod JavaScript! Jakie jest najlepsze podejście do tworzenia aplikacji w języku JavaScript? Z tą książką, zawierającą najlepsze praktyki i wiele wzorców kodowania, znajdziesz odpowiedź na to pytanie. Jeśli jesteś doświadczonym programistą szukającym sposobów rozwiązania problemów związanych z obiektami, funkcjami, dziedziczeniem i innymi aspektami języka, przedstawione tu abstrakcje i szablony sprawdzą się idealnie. Książka napisana przez eksperta języka JavaScript Stoyana Stefanova - starszego inżyniera Yahoo! i architekta narzędzia do optymalizacji stron WWW YSlow 2.0 - zawiera wiele praktycznych wskazówek w zakresie implementacji opisywanych wzorców, a także kilka całościowych przykładów. Znajdziesz w niej również opis wielu antywzorców, czyli podejść, które tak naprawdę powodują więcej problemów, niż są tego warte. Dowiedz się, jak: tworzyć łatwy w utrzymaniu kod wybierać właściwe nazwy dla zmiennych, metod i funkcji wykorzystać klasyczne wzorce programowania skorzystać ze wzorców specyficznych dla środowiska przeglądarki internetowej Poznaj tajniki tworzenia łatwego w utrzymaniu kodu źródłowego!