Elektronika z wykorzystaniem Arduino i Rapsberry Pi - Monk, Simon (Helion, 2018)
Praktyczne przepisy rozwiązań elektronicznych z wykorzystaniem Arduino i Raspberry Pi Aby zacząć zajmować się elektroniką, wcale nie trzeba być inżynierem w tej dziedzinie. Dzięki powszechnie dostępnym i niedrogim podzespołom, wielu źródłom wiedzy i inspiracji oraz chętnej do pomocy społeczności elektronika staje się ulubionym hobby rosnącej rzeszy osób. Wiele z nich staje się profesjonalistami, tworząc pomysłowe i przydatne konstrukcje. Naturalnie nie oznacza to, że dziedzina ta stała się zupełnie bezproblemową zabawą: elektronik powinien mieć pewną wiedzę teoretyczną i umieć rozwiązywać określone, specyficzne dla elektroniki problemy. Niniejsza książka jest solidnym punktem wyjścia dla elektroników amatorów i osób pragnących zająć się tą dziedziną profesjonalnie. Szczególnie ważnym elementem książki jest omówienie podstaw elektroniki oraz zagadnień stosowania mikrokontrolerów, tworzenia zasilaczy różnego rodzaju, używania odpowiednich tranzystorów do różnych celów, stosowania analogowych i cyfrowych układów scalonych, a także budowania projektów i prototypów oraz posługiwania się sprzętem badawczym. Książkę zorganizowano w ten sposób, aby ułatwić szybkie odnalezienie potrzebnego zagadnienia i skorzystanie z odpowiedniego przepisu. W tej książce znajdziesz takie tematy, jak: zagadnienia teoretyczne i komponenty elektroniczne zasilanie: baterie, akumulatory i panele słoneczne sterowanie za pomocą Arduino i Raspberry Pi rozwiązania analogowe częstotliwości radiowe i przekazywanie pakietów danych korzystanie z narzędzi i urządzeń warsztatowych Zbiór receptur na każdy dzień elektronika!