Język C w pigułce - Crawford, Tony (APN Promise, 2016)
Nowe wydanie tego klasycznego podręcznika zawiera jednoznaczne i szczegółowe wyjaśnienie każdej funkcjonalności języka C i biblioteki wykonawczej, włącznie z wielowątkowością, generycznymi makrami i funkcjami bibliotecznymi wprowadzonymi w w nowej wersji standardu C (C11). Każdy programista C, który potrzebuje poznać efekty mniej znanej funkcji lub zrozumieć, jak musi się ona zachowywać zgodnie ze standardem, znajdzie tu potrzebne informacje wraz z przykładami. Idealna dla doświadczonych programistów C i C++, książka zawiera również omówienie popularnych narzędzi z kolekcji oprogramowania GNU. Czytelnik dowie się, jak budować programy przy użyciu GNU Make, kompilować pliki wykonywalne z kodu źródłowego oraz testować i debugować programy za pomocą debugerów GNU . Trzy części tej autorytatywnej książki obejmują: Koncepcje języka C i elementy składniowe, z odrębnymi rozdziałami poświęconymi typom, wyrażeń, wskaźników, zarządzania pamięcią, obsługi wejścia/wyjścia i innych. Standardowa biblioteka C, obejmująca opis standardowych nagłówków i szczegółowe omówienie wszystkich funkcji bibliotecznych. Podstawowe narzędzia programisty C ze zbioru oprogramowania GNU, wraz z instrukcjami ich użycia w Eclipse IDE. "Język C w pigułce to wspaniałe narzędzie dla programistów C. W jednym miejscu znajdziemy omówienie najnowszych usprawnień dodanych w wersji 2011 standardu." -- Peter Hessheimer Project Manager, KPIT Technologies Peter Prinz prowadzi wykłady dla tysięcy programistów i projektantów oprogramowania dla systemów Unix i Windows. Jest również współautorem kilku książek o projektowaniu oprogramowania w językach C/C++. Tony Crawford jest autorem i tłumaczem, zajmującym się programowaniem w C, lokalizacjami oprogramowania i administrowaniem sieciami.