Rails : receptury - Orsini, Rob (Helion, 2012)
Zbiór gotowych rozwišza? dla twórców aplikacji internetowych Instalacja i uruchomienie?rodowiska Rails Przetwarzanie grafiki Korzystanie z technologii AJAX Dynamiczny rozwój sieci sprawia,?e tradycyjne programy sš stopniowo wypierane przez aplikacje sieciowe dost?pne z poziomu przeglšdarki internetowej -- wygodne, niezale?ne od systemu operacyjnego i?atwe w aktualizowaniu. Nadal jednak kluczowe znaczenie ma szybko?? ich przygotowywania i modyfikowania. Dzi?ki zbiorom bibliotek zwanym "frameworks" proces tworzenia takich produktów znacznie si? skróci? -- umo?liwia to programistom skoncentrowanie si? na faktycznej funkcjonalno?ci tworzonego narz?dzia, poniewa? biblioteki te przejmujš wiele typowych i wspólnych dla wszystkich aplikacji zada?. W?ród dost?pnych w sieci narz?dzi tego typu coraz wi?kszš popularno?? zyskuje Ruby on Rails, powoli stajšcy si? "ikonš" nurtu Web 2.0. Tworzone za jego pomocš systemy sš zwarte i?atwe do skalowania, a ich kod?ród?owy jest przejrzysty i czytelny. "Rails. Receptury" to zestaw porad i rozwišza? problemów, przed którymi stajš programi?ci stosujšcy ten zbiór bibliotek w swojej pracy. Omówione tu zagadnienia przydadzš si? zarówno poczštkujšcym, jak i do?wiadczonym twórcom aplikacji sieciowych. Przeczytasz tu o instalowaniu, konfigurowaniu i uruchamianiu?rodowiska Rails, po?šczeniach z bazami danych za pomocš ActiveRecord, generowaniu kodu HTML, zabezpieczaniu programów i tworzeniu kontrolerów odpowiadajšcych za funkcjonalno?? systemu. Dowiesz si?, jak wdra?a? aplikacje Rails i korzysta? w nich z mo?liwo?ci oferowanych przez mechanizmy AJAX. Instalacja i uruchomienie?rodowiska Komunikacja z bazami danych Wy?wietlanie danych w przeglšdarce Wykorzystywanie szablonów RHTML Generowanie kodu XML i RSS Przetwarzanie danych z formularzy Personalizacja narz?dzi Korzystanie z JavaScript i AJAX Zabezpieczanie aplikacji Rails Optymalizacja aplikacji Wdra?anie i utrzymywanie systemów na serwerach Przetwarzanie obrazów Skorzystaj ze sprawdzonych receptur i do?šcz do twórców Web 2.0!