Rails : projektowanie systemów klasy enterprise - Chak, Dan (Helion, 2012)
Poznaj najbardziej zaawansowane tajniki Rails! Jak zorganizowa? kod, wykorzystujšc system wtyczek lub modu?y? Jakie zalety posiada architektura SOA? Jak zwi?kszy? wydajno?? Rails? Rynek szkieletów aplikacji internetowych jest niezwykle urozmaicony. W?ród wielu dost?pnych opcji mo?na znale?? tu rozwišzania przeznaczone dla projektów o ró?nej skali z?o?ono?ci, zarówno te mniej, jak i bardziej popularne. Warto jednak si?gnš? po rozwišzanie absolutnie unikatowe i wyjštkowe {u2014} Rails. Szkielet ten?wietnie sprawdza si? zarówno w projektach ma?ych, jak i tych klasy enterprise, a ponadto znany jest ze swoich mo?liwo?ci, wydajno?ci oraz elastyczno?ci. Warto tak?e podkre?li?,?e w pakiecie razem z nim dostaniemy licznš, ch?tnš do pomocy spo?eczno?? u?ytkowników! Autor ksiš?ki porusza interesujšce kwestie zwišzane z budowš zaawansowanych systemów informatycznych opartych o Rails. W trakcie lektury dowiesz si?, jak wykorzysta? system wtyczek jako?rodek organizujšcy Twój kod oraz jak w tej roli sprawdzš si? modu?y. Kolejne rozdzia?y przyniosš solidny zastrzyk wiedzy na temat tworzenia rozbudowanego i bezpiecznego modelu danych, dziedziczenia wielotabelarycznego oraz wykorzystania wyzwalaczy jako narz?dzia kontroli skomplikowanych zale?no?ci w danych. Dan Chak du?y nacisk k?adzie na zagadnienia zwišzane z SOA (skrót od ang. Service Oriented Architecture) oraz wydajno?ciš. Jest to genialna pozycja dla wszystkich programistów i projektantów uczestniczšcych w projekcie wytwarzanym z wykorzystaniem Rails. Komponenty aplikacji Organizacja kodu z wykorzystaniem wtyczek Rola modu?ów w porzšdkowaniu kodu Budowa solidnego modelu danych Normalizacja modelu Obs?uga danych dziedzinowych Wykorzystanie wyzwalaczy w celu kontroli zale?no?ci w danych Dziedziczenie jedno- i wielotabelaryczne Zastosowanie modeli widokowych Architektura SOA Dostarczanie us?ug typu XML-RPC Us?ugi typu REST Zwi?kszenie wydajno?ci Rails Obowišzkowa pozycja dla wszystkich programistów i projektantów korzystajšcych z Rails!