Projektowanie nawigacji strony WWW : Optymalizacja funkcjonalności witryny - Kalbach, James (Helion, 2012)
Sekrety sukcesu witryn WWW W jaki sposób u?ytkownicy przegl?daj? witryny WWW? Jak wykorzysta? ró?ne typy mechanizmów nawigacyjnych? W jaki sposób dobra? kolorystyk? i liternictwo elementów nawigacyjnych? Dynamiczny rozwój internetu i technologii sieciowych sprawi?,?e korzystanie z sieci sta?o si? równie powszechne jak ogl?danie telewizji i czytanie gazet. Poprzez witryny WWW zdobywamy niezb?dne informacje, zamawiamy towary, p?acimy rachunki i kontaktujemy si? z przyjació?mi. Co sprawia,?e w?ród setek tysi?cy serwisów internetowych posiadaj?cych podobne mo?liwo?ci jedne ciesz? si? popularno?ci? u?ytkowników, a inne nie? Na pewno na atrakcyjno?? strony WWW wp?ywa grafika i tre??, ale przede wszystkim jej funkcjonalno??. Natomiast o wygodzie korzystania ze niej decyduje nawigacja, czyli sposób, w jaki uzyskujemy potrzebne informacje, przechodzimy pomi?dzy stronami i wybieramy interesuj?ce tematy. Wspó?czesne techniki tworzenia witryn WWW - Flash, AJAX i inne - pozwalaj? na kreowanie niezwykle atrakcyjnych interfejsów u?ytkownika, ale kluczem do sukcesu jest w?a?nie odpowiedni projekt struktury nawigacyjnej. Ksi??ka "Projektowanie nawigacji strony WWW. Optymalizacja ergonomii witryny " to podr?cznik, który u?atwi poznanie i zastosowanie w praktyce zasad projektowania ergonomicznych i efektownych mechanizmów nawigacyjnych na stronach WWW. Czytaj?c go, dowiesz si?, czego oczekuj? u?ytkownicy stron WWW, jakie schematy nawigacji stosuje si? najcz??ciej i jak dobra? typ nawigacji do przeznaczenia i tre?ci witryny. Nauczysz si? analizowa? cele witryny, tworzy? prototypy i scenariusze nawigacji, okre?la??cie?ki nawigacji i budowa? elementy menu. Przeczytasz tak?e o projektowaniu interfejsów u?ytkownika dla aplikacji sieciowych oraz??czeniu mechanizmów nawigacyjnych z wyszukiwawczymi. Podstawowe cele mechanizmów nawigacji w witrynie WWW Teoretyczne modele wyszukiwania Typy mechanizmów nawigacyjnych Metody analizy i oceny projektu nawigacji Tworzenie prototypów i?cie?ek nawigacji Dobór kolorów, czcionek i stylów dla elementów nawigacyjnych Mechanizmy wyszukiwawcze Znakowanie tre?ci w portalach spo?eczno?ciowych Interfejsy u?ytkownika w aplikacjach internetowych Twórz przejrzyste i wygodne mechanizmy nawigacyjne.