Wydajne witryny internetowe : przyspieszanie działania serwisów WWW - Souders, Steve (Helion, 2012)
To kompleksowy przegląd i omówienie czynników składających się na optymalny interfejs użytkownika aplikacji internetowej. Czytając ją, dowiesz się, jak przyspieszyć działanie witryn WWW poprzez ograniczanie ilości przesyłanych danych, buforowanie ich i kompresowanie, optymalne rozmieszczenie elementów graficznych i zdefiniowanie stylów CSS.