Livtag med fortiden : Når børnehjemsbørn erindrer - Grønbæk Jensen, Stine (Aarhus Universitetsforlag, 2022)
I 15 år kaempede Godhavnsdrengene for at få en undskyldning fra den danske stat for overgreb og svigt på danske bornehjem. Deres kamp nuancerede den idealiserede historie om en velfaerdsstat, som ydede omsorg og hjaelp til de svageste. Anerkendelsen fra offentligheden aendrede samtidig tidligere bornehjemsborns muligheder for at genforhandle deres erindringer og fortaelle åbent om dem. Kvinder og maend med en barndom på vidt forskellige bornehjem begyndte at beskaeftige sig aktivt med deres egen historie. Nogle fordi fortiden var omgaerdet af uvished og tavshed, andre fordi deres smertelige erfaringer blev ved med at forfolge dem. Enkelte fordi de oplevede, at det ensidige fokus på fortidens skyggesider ikke gav plads til deres gode barndomsminder. Antropolog Stine Gronbaek Jensen viser i ?Livtag med fortiden?, hvordan disse tidligere bornehjemsborn som voksne har opsogt deres journaler på Rigsarkivet, genbesogt barndommens sovesale og landskaber, forsogt at finde frem til foraeldre og soskende, de aldrig har kendt, dannet nye faellesskaber på internettet og skrevet digte og boger om deres erindringer. Hun viser, hvordan de gennem deres erindringspraksis prover at vriste sig fri af skam og forandre forholdet til sig selv. Ofte bliver de også politiske aktorer, som traeder frem i offentligheden for at gore deres version af historien gaeldende.