I renernes land En antropologisk rejse - Nicolaisen, Johannes (Book collections on Project MUSE., 2020)
I den iskolde vinter 1945 drager 24-årige Johannes Nicolaisen af sted på en eventyrlig skifaerd for at leve blandt samerne og deres rener. Nic, som han kaldes, er studerende, han har vaeret modstandsmand, og nu vil han forfolge en drengedrom om at leve som nomaderne. Han vil tilegne sig deres viden om dyr og natur, og han vil opnå deres tillid, så de giver ham indsigt i deres kultur. For Nic vil vaere forsker og bryde nye veje for antropologien i Danmark. Det kommer han til. Nic bliver den forste magister og den forste professor i antropologi. Internationalt beromt for dybtgående studier af 'det blå folk' i Saharas orken og jaegerfolk i Borneos regnskov. 'I Renernes land' er en faengslende beretning om at stå i laere hos samerne og om gaestfrihed, skaebner, tro og overtro. Det er samtidig en skildring af en ung mands livsmod under barske kår, af ustyrlige situationer, staerke kvinder og svedigt arbejde - og af den lykke, Nic foler, når han ligger med forfrosne fodder ved bålet og ser op i stjernehimlen.