Stavnsbåndet 1788 - Henningsen, Peter, 1964- (Book collections on Project MUSE., 2020)
Stavnsbåndet betod et liv på slavelignende vilkår med godsejeren som almaegtig overmagt. Sondagseksercits i timevis bag sognekirken. Bundet til sin hjemstavn på livstid uden mulighed for at soge nye udfordringer i den store verden. Sådan så livet ud for bonderne i 1700-tallets Danmark. Det var forst, da den unge kronprins Frederik i 1784 uformelt overtog magten fra sin gale far og hans konservative rådgivere, at aendringen til det bedre tog sin begyndelse. Stavnsbåndets ophaevelse er siden blevet fejret som den begivenhed, der gjorde bonden til en fri borger i staten ? men meget tyder faktisk på, at stavnsbåndet levede videre, blot under andre former.00Tag med en tur på landet, når Peter Henningsen, leder af Frilandsmuseet Det Gamle Danmark, fortaeller om den stavnsbundne bondes hårde lod i enevaeldens Danmark.