Summer of Caprice - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (Charles University in Prague, Karolinum Press, 2014)
Preklad do anglictiny Mark CornerVancurovo Rozmarné léto bývá považováno za nepreložitelné. Souvisí to jak s jazykovými prostredky, jimiž vytvárí autor styl svého vyprávení, tak s vývojem kontextu, v nemž se kniha již osmdesát let pohybuje. Z tohoto hlediska je naše vydání experimentem, a to jak díky prekladu Marka Cornera, který je, ostatne jako každý preklad, do jisté míry i interpretací textu -, tak díky svébytným ilustracím Jirího Gruse a typografii Zdenka Zieglera. Ovšem experimentem smerujícím k porozumení ceské náture, humoru a pohledu na svet.