Waarheidsvinding en adviesverlening bij rampen : naar een onderzoeksorgaan voor veiligheid in België? : onder redactie van Jeroen Maesschalck [and four others]. - Maesschalck, Jeroen (Samenleving, criminaliteit & strafrechtspleging., 2014)
Reflectie over de mogelijke oprichting van een onderzoeksorgaan in België. In Nederland werd door de Rijkswet van 2 december 2004 de Onderzoeksraad voor Veiligheid opgericht. Deze onafhankelijke raad stelt onderzoeken in naar rampen, ongevallen en incidenten en formuleert op basis daarvan adviezen aan de betrokken actoren om de veiligheid te versterken. De gasexplosie in Gellingen, de treinramp in Buizingen en de trein- en giframp in Wetteren zijn slechts enkele voorbeelden van ernstige voorvallen die zich de afgelopen jaren in België hebben voorgedaan. Gedurende de periode 2010-2011 heeft het.