Rechts Vlaanderen : religie en stemgedrag in negentiende-eeuws België - Smaele, Henk de (KADOC-studies, 2009)
In de loop van de negentiende eeuw komt 'rechts Vlaanderen' tegenover 'links Wallonië' te staan. Bij elke parlementsverkiezing bleek (en blijkt) het Vlaamse kiesgedrag af te wijken van het Waalse. Hoe is het ontstaan van rechts Vlaanderen te verklaren? Historici hebben het Vlaamse kiesgedrag vaak geïnterpreteerd als de politieke vertaling van de economische en culturele 'achterlijkheid' van 'arm Vlaanderen': de Vlaamse samenleving was traditioneel en de kiezers stemden er dus traditioneel. Anderen hebben aangevoerd dat de katholieke partij beter inspeelde op de Vlaamse verzuchtingen en dat de.