Da smør var guld : sibirisk smørproduktion og -eksport 1895-1905 - Larsen, Inge Marie (Beringiana, 2007)
I 1898 sagde en ganske almindelig sibirisk bonde til den lokale agronom, at han foretrak sine malkekøer frem for alle Sibiriens guldminer. Ordene faldt under et stort økonomisk opsving i Rusland mellem 1890erne og 1914, som i Sibirien intetsteds var så markant som inden for mælkerivæsnet. Sibiriske bønder var begyndt at holde malkekvæg og levere mælk til nyoprettede mejerier, der fremstillede smør til eksport. Smørret blev købt op af indenlandske og udenlandske købmænd og fragtet ad den nyanlagte sibiriske jernbane til Vesteuropa. Pejlemærket var den kolossale efterspørgsel på smør, der udgik.