Ett lapptäcke av källor : kunskapsproduktion om romer och resande vid arkiv och museer - Fernstål, Lotta; Hyltén-Cavallius, Charlotte, 1969- (Nordic Academic Press, 2020)
De historiska källor som finns tillgängliga om romer och resande i Sverige är äldre texter som är skrivna utifrån majoritetssamhällets synvinkel. Källorna är ofta ensidiga, fyllda av fördomar och missuppfattningar. Författarna granskar kritiskt materialens tillkomst och användandet av dem, samt lyfter fram nytt, tidigare förbigånget källmaterial där romer och resande själva berättar om sina liv.