Pojetí pravděpodobnosti a statistiky ve výuce - Mošna, František, 1956- (Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, 2022)
"Kniha se věnuje pravděpodobnosti a statistice, zabývá se vývojem těchto disciplín, a zejména důsledky pro proces jejich výuky. Zkoumá různá zavedení pravděpodobnosti v historii, seznamuje se základními fázemi popisu neurčitosti, od popisu jisté šance výhry přes klasické pojetí až po axiomatický systém pravděpodobnosti. Publikace prezentuje vedle matematického zavedení různé filozofické interpretace pravděpodobnosti. Vedle klasické a geometrické definice pravděpodobnosti představuje čtyři hlavní směry v pojetí pravděpodobnosti - logickou, subjektivní, četnostní a propenzitní pravděpodobnost. Zavedení pravděpodobnosti úzce souvisí s otázkou, jestli náhodu vnímáme ontologicky (tedy jako něco, co je obsaženo zásadně a bytostně ve fyzikální podstatě existence světa), nebo epistemologicky (tedy jako vztah kolektivního či individuálního vědomí k realitě). V souvislosti s nezávislostí a bayesovskými přístupy je rozebírán pojem podmíněné pravděpodobnosti, zejména její vztah ke kauzalitě. Předností knihy je, že teorie pravděpodobnosti a statistiky nevnímá pouze jako matematické disciplíny, ale poukazuje také na významné aplikace ve fyzice, biologii, medicíně či demografii."--