Cyprus : eiland in beweging - Halbertsma, Ruurd B.; Pilides, Despina (Sidestone Press, 2019)
Cyprus kent een lange en veelbewogen geschiedenis. Het eiland ligt in het oostelijk Middellandse Zeegebied, waar in de oudheid de culturen van Anatolië, Assyrië, de Levant, Egypte en Griekenland bloeiden. Elk van deze grote beschavingen heeft haar stempel gedrukt op de geschiedenis van Cyprus, door handelscontacten, immigraties, conflicten en technische innovaties. De winning van koper in het Troödosgebergte leidde tot levendige handel en grote rijkdom van de verschillende koninkrijken die het eiland telde. Deze onafhankelijke staten onderhielden contacten met alle hen omringende rijken, hetge.