De planologie van mobiliteit - Bertolini, Luca (VOR Maatschappij- en Gedragswetenschappen, 331., 2009)
Luca Bertolini stelt in zijn oratie dat het leven in een mobiele samenleving beleidsmakers met bijzondere dilemma's confronteert. Contemporaine leefstijlen en bedrijfsmatige praktijken zijn sterk afhankelijk van mobiliteit. Mensen wonen op de ene plek, werken op een tweede, en recreëren of socialiseren op nog eens een derde. De productie en consumptie van goederen en diensten zijn ruimtelijk diffuse, wereldomvattende processen. Tegelijkertijd zijn de negatieve effecten van mobiliteit, en het besef daarvan, groot. De zorg over files, energieverbruik, schadelijke emissies, verkeersveiligheid, ge.