Het hemels mandaat : de geschiedenis van het Chinese keizerrijk - Haar, B. J. ter (Amsterdam University Press, 2009)
Het Hemels Mandaat vormde de basis van de heerschappij van de Chinese keizers als vertegenwoordigers van de hemel op aarde. Onder deze illustere titel behandelt Barend ter Haar op overzichtelijke en heldere wijze de geschiedenis van het Chinese keizerrijk tot 1911. Hij geeft een kritische analyse van cruciale gebeurtenissen als de zestiende-eeuwse globalisering, de opkomst en ondergang van het Mandsjoerijk en het westerse impe-rialisme in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Ook komt de recentere geschiedenis aan bod. Het boek bevat een gedetailleerde index, landkaarten en verrassende ill.