Intensieve geneeskunde : pionieren en professionaliseren : rede, in verkorte vorm uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar Intensive Care Geneeskunde vanwege de Stichting Teaching Hospital AMC-OLVG aan de Universiteit van Amsterdam op vrijdag 13 juni 2008 - Zandstra, Durk (Vossiuspers UvA, 2008)
Veel patiënten in een intensive care unit (ICU) worden behandeld vanwege meervoudig orgaanfalen. Zij ontwikkelen dit syndroom tijdens de intensieve behandeling of worden ermee opgenomen op een ICU. Het meervoudig orgaandisfunctie-syndroom (MODS) kan ontstaan na een periode van shock of ernstige infecties. De aandoening wordt beschouwd als een van de belangrijkste doodsoorzaken van de kritisch zieke patiënt op de ICU. Ontwikkelingen in de intensieve geneeskunde hebben ertoe geleid dat de kansen op herstel van patiënten met MODS aanzienlijk zijn verbeterd. Ook is de kans kleiner dat het MODS zic.