Optika - Malý, Petr (Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2013)
"Druhé, přepracované vydání základní vysokoškolské učebnice, určené zejména studentům obecné fyziky, přináší ucelený přehled a výklad klasické (nekvantové) optiky. Kniha by měla být zevrubným úvodem do dalšího studia optiky a zároveň zdrojem informací pro studenty, kteří se v budoucnu budou věnovat jiným oborům, na nichž se již optika dále nevyučuje. Text se věnuje nejen obvyklým oblastem (elektromagnetická povaha světla, geometrická a přístrojová optika, ohyb a interference světla, koherence světla), ale zahrnuje také, i když někdy jen stručně, některá témata z modernější optiky (fourierovská optika, vláknová optika, laserová fyzika, nelineární optika). Oproti předchozímu vydání byl především rozšířen výklad gaussovských svazků a doplněn odstavec uvádějící základy optické spektroskopie."--