Podróż do Ziemi Świętej z Neapolu - Słowacki, Juliusz, 1809-1849 (Wydawnictwo Ktoczyta.pl, 2017)
Poemat dygresyjny o zróżnicowanym charakterze i tematyce. Składa się z dziewięciu pieśni i opiera się na wzorze podróży poetyckiej.