Rozbor nynejsi spisovné anglictiny - Trnka, Bohumil (Univerzita Karlova v Praze, 2014)
Trídílný Rozbor nynejší spisovné anglictiny celného predstavitele Pražské jazykovedné školy Bohumila Trnky je závažný metodologický text této školy, který knižne a v ucelené podobe vychází v tomto vydání vubec poprvé. Bohumil Trnka, první z žáku Viléma Mathesia, zakladatele pražské funcne-strukturální jazykovedné tradice a Pražského lingvistického kroužku, v Rozboru jako jediném svém díle celostne uskutecnuje svou koncepci jazykového systému jakožto soustavy ctyr hierarchicky usporádaných rovin, z nichž popisuje s výjimkou nejvyššího promluvového plánu všechny tri roviny nižší: fonologickou, m.