Čeština bez příkras - Sgall, Petr; Hronek, Jiří (Univerzita Karlova v Praze, 2014)
Prístupným zpusobem se zde popisuje obecná ceština, tj. vlastní materština skoro každého Cecha z Cech, užívaná v bežném hovoru od Chodska až po Náchodsko. Jde o ceštinu s tvary jako dobrej, dobrýho, vokno, bysme. Jsou probírány i otázky vzniku obecné ceštiny a castého strídání jejích tvaru s tvary spisovnými; upozornuje se na duležitost probíhajícího postupného prechodu od zákazu a narízení k informování mluvcích o skutecném stavu v bežném hovoru i o rozdílu mezi hovorem v Cechách a na Morave, o probehlých zmenách v kodifikaci spisovného tvarosloví a perspektivách dalšího vývoje. K textu jsou.