Soudobá sociologie. - Šubrt, Jiří, 1958- (Soudobá sociologie., 2013)
Pátý svazek Soudobé sociologie je venován rozmanitým teoretickým prístupum k problematice sociální zmeny. V protikladu ke všemu, co je statické, znamená sociální zmena dynamiku a diskontinuitu. Týká se sociálních struktur, kulturních vzorcu, spolecností, jejich subsystému, organizací, institucí a skupin. Kniha se zabývá problematikou evolucní teorie, sociokulturní zmeny, moci, revoluce, formování státu, utvárení národní identity a demokracie. K dalším tématum patrí promeny casovosti, individualizace, modernizace, teorie závislosti, globalizace, sociální hnutí, v neposlední rade i metodologické