Metuzalém : O stárnutí a stáří - Koukolík, František, 1941- (Karolinum, 2014)
Vyprávení o stárí je vyprávením o case, biologii a medicíne, ale také o smrti, lásce, tvorivosti, štestí a moudrosti. Metuzalém byl název šestnáctidílného poradu o stárnutí a stárí vysílaného Ceskou televizí v roce 2012. Pri psaní literárního scénáre bylo nejtežší urcit a sestavit skutecnosti a souvislosti tak, aby se vešly do patnácti minut jednoho televizního dílu. Poznávání sveta totiž pripomíná nekolikarozmernou casoprostorovou sít. Ke scénárum prevedeným do knižní podoby a v textu znaceným kurzivou jsou pripojeny úvahy, vzpomínky, asociace i reflexe, které mne šly hlavou pri psaní, natáce.