Checoslovaquia, Guatemala y México en el Período de la Revolución Guatemalteca - Perutka, Lukás (Ibero-Americana Pragensia. Supplementum, 2014)
Monografie se zabývá doposud prakticky neprobádaným vztahem Ceskoslovenska a Guatemaly v období tzv. guatemalské revoluce v letech 1944-1954. Autor odkrývá širší souvislosti mezinárodních vztahu Guatemaly, Mexika a Spojených státu amerických. Ústredním tématem je dodávka zbraní z Ceskoslovenska do Guatemaly v roce 1954, která se stala duležitým cinitelem pro svržení demokratického režimu prezidenta Jacoba Arbenze v Guatemale. Ceskoslovensko tak sehrálo podstatnou roli pri jedné ze stežejních událostí studené války na americkém kontinentu.