Česky psané časopisy pro děti (1850-1989) - Švec, Štefan (Karolinum, 2014)
Jako predmet zkoumání zvolil autor knihy cesky psané casopisy pro deti. Jedná se o dosud málo zmapovanou oblast historie ceských médií, zahrnující desítky titulu, z nichž nekteré formovaly celé generace, a jiné jsou dnes již témer zapomenuty. Titul tvorí dve samostatné cásti: První z nich je zevrubná studie, která se zabývá detskými periodiky vycházejícími od poloviny 19. století do roku 1989. Rozbor vývojových etap vydávání casopisu pro deti vypovídá o promenách jejich podoby a svébytné a bohaté tradici, kterou se tvurcum podarilo postupne ustavit. Druhou cást tvorí prehledný slovník detských.