Mor 1480-1730 : Epidemie v lékařských traktátech raného novověku - Cerny, Karel (Karolinum, 2014)
Mor, který prišel ve 40. letech 14. století, predznamenal dlouhé období periodicky se vracejících smrtících epidemií. Nebezpecí se nevyhýbalo nikomu, "cerná smrt"" pravidelne postihovala bohatá obchodní centra v Itálii stejne jako spore zalidnené regiony Skandinávie. Teprve na pocátku 18. století nemoc z Evropy zmizela stejne záhadne, jako se o ctyri století dríve objevila. Morová nákaza byla nejen zdrojem paniky, drastických sanitárních opatrení ci morálního sebezpytování, ale predstavovala i složitý lékarský problém. Od vrcholného stredoveku do období osvícenství vzniklo na toto téma nescetn.