Osvobozené Československo očima britské diplomacie : (zprávy britské ambasády z Prahy v roce 1945) - Kuklík, Jan; Němeček, Jan (Karolinum, 2010)
Analytická monografie rozebírá zprávy britských diplomatu z Prahy roku 1945, které vynikaly obdivuhodnou schopností na základe analýzy shromáždených informací postihnout podstatu ceskoslovenských poválecných problému. Zprávy si nejvíce všímaly ceskoslovenského státoprávního usporádání a politického systému, vztahu Ceskoslovenska k SSSR, USA, Velké Británii a dalším státum, postavení nemecké menšiny, vojenských záležitostí, rekonstrukce ci složitého propletence vzájemných ekonomických, financních a obchodních vztahu mezi Velkou Británií a CSR. Stranou však nezustával ani život a problémy bežnéh.