De persoon op de grenzen van het recht. - Rijpkema, Peter (VOR Rechtsgeleerdheid, 379., 2011)
Het recht is er voor mensen. Het heeft tot doel het menselijk handelen zo efficiënt en rechtvaardig mogelijk te reguleren en aldus mensen in staat te stellen om hun belangen te behartigen en vorm te geven aan hun leven. Dat geldt voor het nationale recht evenzeer als voor het internationale recht. Steeds meer wordt de scheidslijn tussen nationaal en internationaal recht een permeabele wand en beïnvloeden de rechtsstelsels elkaar wederzijds. Het internationale recht bepaalt daardoor in toenemende mate de rechten, plichten en bevoegdheden van individuele mensen. In deze oratie wordt ingegaan op.