De stem van vroede vrouwen : Pleidooi voor een vrouwvriendelijke zwangerschaps- en bevallingscultuur. - Buitendijk, Simone (VOR Geneeskunde, 360., 2010)
In bijna de hele Westerse wereld is de bevalling een medisch of technisch proces geworden. Het vindt plaats in het ziekenhuis bij de gynaecoloog, en de enige belangrijke uitkomst is eigenlijk de gezondheid van de baby. Nederland is daarop een eenzame uitzondering met onze thuisbevalling en zelfstandig werkende verloskundigen. Nog wel. De druk om ook hier zwangerschap en bevalling te medicaliseren, neemt toe. Simone Buitendijk stelt in haar oratie dat de stem van de zwangere vrouw te weinig wordt gehoord in de discussie over de beste zwangerschaps- en geboortezorg. Vrouwen moeten volgens haar d.