Hoe God emigreerde naar Amerika : geografische bespiegelingen over godsdienst in Europa en de Verenigde Staten : rede, uitgesproken op 26 mei 2009 in de Aula van de Universiteit van Amsterdam bij het afscheid als hoogleraar in de Sociale Geografie, in het bijzonder van politieke en culturele verschijnselen - Knippenberg, Hans (Vossiuspers UvA, 2009)
Tussen Europa en de Verenigde Staten bestaan verschillen in de mate waarin godsdienst een rol speelt in het dagelijks leven, en in de publieke sfeer. Waar Europa reeds lang het toneel is van een voortschrijdende secularisering, blijft godsdienst een wezenlijk element in de Amerikaanse politiek en cultuur. Daarom vormt de VS een levendige markt van elkaar beconcurrerende godsdienstige 'ondernemers', die voor een zeer gevarieerd aanbod zorgen. Hans Knippenberg probeert in zijn afscheidscollege dit verschil tussen Europa en de VS te verklaren aan de hand van bestaande sociaalwetenschappelijke the.