Waartoe Wetenschap?. - Saris, Frans (LUP academic., 2007)
Sinds de Verlichting hebben volkeren met moderne wetenschap grotere overlevingskansen dan volkeren zonder, zodat in korte tijd vrijwel alle volkeren over de hele wereld zich bedienen van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Zo spreken we thans niet alleen van een kenniseconomie, maar ook van een kennissamenleving. Waar het ook en vooral om zou moeten gaan, is dat het creatieeve moment in de wetenschap, dat nieuwe inzichten in natuur en cultuur bijdragen tot onze veerkracht, tot duurzame ontwikkeling, tot overleven. In Waartoe Wetenschap? onderzoekt Frans W. Saris de wetenschap in evolutionair perspectief en hij bepleit een radical enlightenment in een dertiental essays en een toneeltekst waarin zulke uiteenlopende wetenschappers verschijnen als Francis Bacon, Kamerlingh Onnes, Albert Einstein, Charles Darwin, Spinoza en Niko Tinbergen, maar ook de schrijvers Franz Kafka, Michael Frayn en Harry Mulisch.