Regulating land and pollution in China : lawmaking, compliance, and enforcement : theory and cases - Van Rooij, Benjamin (Leiden University Press, 2006)
Uniek onderzoek naar het grootste rechtssysteem van de wereld en de werking op lokaal niveau. Veel van China's rivieren en meren zijn sterk vervuild, de lucht in de steden is het slechtste ter wereld, en als dit zo doorgaat, is er straks te weinig landbouwgrond om de eigen bevolking te voeden. Van Rooij bekijkt in 'Regulating Land and Pollution in China' waarom het zo moeilijk is geweest om de bescherming van natuurlijke hulpbronnen door strengere wetgeving en striktere handhaving aan te pakken. Dit doet hij door een lokale studie te combineren met theoretische inzichten in wetgeving, naleving.